Geurdetectie

Wanneer je regelmatig of voortdurend last hebt van stankoverlast in je huis, dan is er hoogstwaarschijnlijk een probleem met je riool. Geuroverlast kan op verschillende manieren ervaren worden. Een bepaalde geur kan soms op bepaalde momenten de kop opsteken en soms ontstaat geuroverlast enkel bij een bepaald weertype. Een geur kan niet alleen heel hinderlijk zijn en je beroven van het nodige woongenot, het kan ook nog eens ongezond zijn. Als je de geur niet helemaal kunt verklaren op zelf oplossen, dan is het verstandig om een ontstoppingsdienst in te schakelen.

geurdedectie

Hoe kan geuroverlast ontstaan?

Geurproblemen zijn vrijwel altijd een aanwijzing voor rioolproblemen. De geur komt uit de gootsteen van de wasbak, de douchebak of uit het toilet. Deze onderdelen zijn allemaal met het riool verbonden. In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een verstopping. Vuil en vuil water hoopt zich op en blijft steken in de leiding. Als gevolg daarvan kan er een doordringende geur ontstaan dat erg hinderlijk is. Maar er kunnen ook andere rioolproblemen zijn. Zo kan het riool of de leidingen beschadigd zijn en een lekkage hebben. Ook een verzakking van het riool of het raken van het riool tijdens werkzaamheden kan ervoor zorgen dat het riool beschadigd raakt met een hinderlijke geuroverlast als gevolg. In alle gevallen is het verstandig om de ontstoppingsdienst te laten komen die de oorzaak van de geuroverlast kan achterhalen door middel van geurdetectie.

Het detecteren van geur

Geuren detecteren is heel lastig. Geur is namelijk niet zichtbaar en daarom moeilijk de bron ervan te achterhalen. Een professionele ontstoppingsdienst heeft bepaalde mogelijkheden om de geur zichtbaar te maken. Vooral als vastgesteld is dat er geen verstopping is, dan zal schade aan het riool of de leidingen heel waarschijnlijk zijn. Maar dan zal moeten vastgesteld worden waar de schade zich bevind. Met rookdetectie worden de uitgangen van de leidingen afgesloten. Vervolgens wordt er rook in de leidingen geblazen. Als er scheuren in het riool aanwezig zijn, dan is dit ook de plek waar de rook kan ontsnappen en is de schade gevonden.

Cameradetectie

Een veel gebruikte methode is cameradetectie. De ontstoppingsdienst zal camera’s in het riool inbrengen en kan op een monitor in het riool kijken. Op deze manier is gemakkelijk schade of een ander probleem aan het riool te detecteren. Als het probleem door de camera’s gedetecteerd is kan er heel gericht op een bepaalde plaats het riool gerepareerd worden. Als er sprake is van verstopping dan heeft de ontstoppingsdienst alle middelen bij zich om de verstopping gemakkelijk te verwijderen, zodat jij geen last meer hebt van stankoverlast.